Błonnik oj błonnik
Tagi: błonnik blonnik
05 marca 2010, 21:02
Fiber
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
 
Fiber
(błonnika) - kompleks różnorodnych substancji ścian komórkowych roślin
nie jest dopracowany i nie przedostaje się do ludzkiego układu
pokarmowego. Jest
to mieszanina substancji o polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy,
pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
 
Wcześniej kojarzono z xenea błonnik cena włókna celulozowego, a także błonnika i celulozy był hemicelulozy. Tak więc wśród grupy substancji należących do włókien zaczął wymieniać:
 
    * Celuloza
    * Pektyna
    * Hemiceluloza
    * Lignina
    * Sagizu [1].
 
Błonnik może odróżnić składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie:
 
    * Rozpuszczalne w wodzie:
          pektyny;
          neutralne hemicelulozy;
          Guma (np. b - glukany);
          zamek;
          polisacharydy glonów;
    * Nierozpuszczalny w wodzie:
          celulozy;
          hemicelulozy pochodzących z kwaśnych;
          ligniny.
 
Na początku była traktowana jako włókna substancji balastowych, ze względu na niskie wykorzystanie ciała. Później odkryto nowe właściwości mają korzystny wpływ na organizm, który przyczynia się do tego, aby:
 
    *
Przyspieszenie perystaltyki jelit (wypełnione jelita, pobudza ich ruchy
i przyspieszyć przejście treści przez przewód pokarmowy, co zapobiega
zaparciom - ligniny, celulozy);
    * Rozwój korzystnych bakterii jelitowych;
    * Dolna wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów;
    * Wolne rozkładu węglowodanów;
    * Zmniejszenie stężenia cukru we krwi;
    * Zmniejszenie uczucia głodu (brzuch pęcznieje - głównie pektyny i celulozy);
    * Usuwanie szkodliwych substancji z organizmu - toksyn i metali ciężkich;
    * Wiązanie jonów sodu.
 
Fiber nie zwiększa wartości energetycznej środków spożywczych. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (wielocukry i ligniny). Spowodowane jest to adsorpcji wody, co wpływa na rozdrobnienie produktów i obróbki cieplnej.
 
Posiada
on również zdolność do wymiany kationów, które jest zależne od
obecności grup fenolowych (obecnie w ligninowej frakcji) i karboksylową
(obecny w pektynowe frakcje i hemicelulozowej). Największą szansę przejawia pektynowe frakcja składa się wyłącznie z uronowych kwasów.
 
Fiber posiada również właściwości, takie jak żel formacji, które mogą wiązać kwasy żółciowe i adsorpcji ropy [2].
 
Światowa
Organizacja Zdrowia (WHO) dzienne spożycie xenea blonnik błonnika jest 20-40 g
błonnika w diecie źródeł zawiera warzywa, owoce, ziarna (zboża, otręby,
płatki, naturalne zbóż, muesli, ryż, chleb razowy i całe pszenicy) i
warzywa strączkowe. Fiber nie zawiera takiego mięsa, ryb, mleka, jaj, alkoholu, masła, oleju i innych produktach tłuszczowych.
 
Możesz również kupić suplementy zawierające błonnik (także Polska), która jest zwykle w postaci tabletek lub luzem.
 
Dieta bogata w błonnik jest polecany przez lekarzy chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa.
 
Przeciwwskazania
do xenea błonnik stosowania diety obejmują wysokobłonnikowej zapalenie żołądka,
trzustki i przewodów żółciowych, zwany brak białka i składników
mineralnych, zapalenie przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka
i choroby wrzodowej dwunastnicy i chorób zakaźnych.
 
Nadmierne
spożycie błonnika powoduje dyskomfort w jamie brzusznej, jak wzdęcia,
bóle brzucha (szczególnie strączkowe) i biegunka (w skrajnych
przypadkach może prowadzić do podrażnienia jelit, a nawet kolei) i
prowadzi do niedożywienia i braku wapnia, żelaza i cynku. 
Dodaj komentarz