Archiwum marzec 2010


Błonnik oj błonnik
Autor: YoAska
Tagi: błonnik   blonnik  
05 marca 2010, 21:02

Fiber
Z Wikipedii
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

Fiber (błonnika) - kompleks różnorodnych substancji ścian komórkowych roślin nie jest dopracowany i nie przedostaje się do ludzkiego układu pokarmowego. Jest to mieszanina substancji o polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Wcześniej kojarzono z xenea błonnik cena włókna celulozowego, a także błonnika i celulozy był hemicelulozy. Tak więc wśród grupy substancji należących do włókien zaczął wymieniać:

    
* Celuloza
    
* Pektyna
    
* Hemiceluloza
    
* Lignina
    
* Sagizu [1].

Błonnik może odróżnić składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie:

    
* Rozpuszczalne w wodzie:
          
pektyny;
          
neutralne hemicelulozy;
          
Guma (np. b - glukany);
          
zamek;
          
polisacharydy glonów;
    
* Nierozpuszczalny w wodzie:
          
celulozy;
          
hemicelulozy pochodzących z kwaśnych;
          
ligniny.

Na początku była traktowana jako włókna substancji balastowych, ze względu na niskie wykorzystanie ciała. Później odkryto nowe właściwości mają korzystny wpływ na organizm, który przyczynia się do tego, aby:

    
* Przyspieszenie perystaltyki jelit (wypełnione jelita, pobudza ich ruchy i przyspieszyć przejście treści przez przewód pokarmowy, co zapobiega zaparciom - ligniny, celulozy);
    
* Rozwój korzystnych bakterii jelitowych;
    
* Dolna wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów;
    
* Wolne rozkładu węglowodanów;
    
* Zmniejszenie stężenia cukru we krwi;
    
* Zmniejszenie uczucia głodu (brzuch pęcznieje - głównie pektyny i celulozy);
    
* Usuwanie szkodliwych substancji z organizmu - toksyn i metali ciężkich;
    
* Wiązanie jonów sodu.

Fiber nie zwiększa wartości energetycznej środków spożywczych. Jedną z jego cech jest zdolność do pęcznienia (wielocukry i ligniny). Spowodowane jest to adsorpcji wody, co wpływa na rozdrobnienie produktów i obróbki cieplnej.

Posiada on również zdolność do wymiany kationów, które jest zależne od obecności grup fenolowych (obecnie w ligninowej frakcji) i karboksylową (obecny w pektynowe frakcje i hemicelulozowej). Największą szansę przejawia pektynowe frakcja składa się wyłącznie z uronowych kwasów.

Fiber posiada również właściwości, takie jak żel formacji, które mogą wiązać kwasy żółciowe i adsorpcji ropy [2].

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dzienne spożycie xenea blonnik błonnika jest 20-40 g błonnika w diecie źródeł zawiera warzywa, owoce, ziarna (zboża, otręby, płatki, naturalne zbóż, muesli, ryż, chleb razowy i całe pszenicy) i warzywa strączkowe. Fiber nie zawiera takiego mięsa, ryb, mleka, jaj, alkoholu, masła, oleju i innych produktach tłuszczowych.

Możesz również kupić suplementy zawierające błonnik (także Polska), która jest zwykle w postaci tabletek lub luzem.

Dieta bogata w błonnik jest polecany przez lekarzy chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa.

Przeciwwskazania do xenea błonnik stosowania diety obejmują wysokobłonnikowej zapalenie żołądka, trzustki i przewodów żółciowych, zwany brak białka i składników mineralnych, zapalenie przewodu pokarmowego, choroby wrzodowej żołądka i choroby wrzodowej dwunastnicy i chorób zakaźnych.

Nadmierne spożycie błonnika powoduje dyskomfort w jamie brzusznej, jak wzdęcia, bóle brzucha (szczególnie strączkowe) i biegunka (w skrajnych przypadkach może prowadzić do podrażnienia jelit, a nawet kolei) i prowadzi do niedożywienia i braku wapnia, żelaza i cynku.